Paar jaar geleden gewerkt aan het ontwikkelen van de Kies Academy, waar je kunt leren kiezen. Nu mee klaar, maar het is een mooi leerpad geweest.
Het gaat bij kiezen niet alleen het kale keuzemoment, maar ook opties opwekken, opties reduceren, eigenaar worden van de keuze en daarna: de keuze uitvoeren. Plus dan werken aan het beheersen van de twijfel en het voelen opkomen van de aarzelingen.
Om wat idee te geven waar je dan mee bezig gaat, hier vier korte uitwerkingen. Er is meer over, neem contact op als je wat specifiek zoekt.
- Keuzes – hoeveel heb je er, zo ongeveer op een dag. En hoe kom je erachter of je wel de complete set met opties hebt gevonden? Mooie vragen die zich goed laten beantwoorden met het gereedschap om opties te genereren. Meer…
- Kiezen – hoe vind je nu in de lijst met opties de beste keuze voor jou op dit moment? Daar is het juiste criterium voor nodig en daar heb je er – per keuze – eigenlijk maar eentje van. Meer…
- Twijfelen – is een menselijke aard en in redelijke omvang is het meer voorzichtigheid en verstandig nadenken. Het wordt pas twijfelen als het een cirkeltje in je hoofd blijft of een heen en weer kaatsen tussen twee opties. Hier zijn krachtige hulpmiddelen bij nodig, om het twijfelen te dempen. Meer…
- Aarzelen – dat is vaak de consequentie van twijfelen: dat je niet kunt beginnen omdat je nog in je twijfelstand staat. Dat aarzelen maakt je inactief, passief en futloos. Want je kunt niks totdat dit over is. Daar zijn makkelijk te begrijpen hulpmiddelen voor, maar die toepassen vergt oefening. Meer…
Ben jij bezig met keuzes vormgeven maar hikt dat ergens? Omdat je de keuzelijst niet af krijgt, het criterium niet kunt vinden, twijfels hebt en dan aarzelt? Nou, kies er dan voor contact te zoeken en dan pakken we dat samen eens op.