Onderzoeker

Ben onderzoeker geweest tijdens mijn master Talentontwikkeling en Diversiteit (2019), naar het mechaniek om in opdrachten aan studenten de kans op talentmomenten significant te vergroten.

In 2022 begonnen met een onderzoek aan de effecten op menselijk kapitaal bij het grootschalig gaan produceren van waterstof. Dat onderzoek komt vanuit Entrance en loopt binnen het consortium HyScaling, dat onderzoek doet naar de technologie om een 1 GW waterstoffabriek te ontwerpen en in productie te nemen. Het human capital onderzoek gaat over de kennis, vaardigheden en ervaring die het personeel nodig heeft om zo’n fabriek te ontwerpen en te laten draaien.

Dat is voor sommigen geen groot punt, want het lijkt allemaal op chemische industrie die we al hebben, maar zowel het waterstof als de omvang maken het een bijzondere fabriek. Vandaar onderzoek.

Onderzoek doen en met name dan het verzamelen en analyseren van data, levert prachtige puzzels op. Over wat je te weten kunt komen en hoe. En vooral: hoe dit zo te analyseren dat er informatie uitkomt waar je wat aan hebt.

Het lijkt wel wat op ICT Architectuurklussen: ook veel data in rijen, tabellen en matrixen. En dan op zoek naar een lijn, patroon of structuur die nieuwe informatie oplevert.